Categorieën
News

Verbouwing koetsenstalling

‘De uitstraling van een jeugdherberg uit de jaren tachtig’. Dat was het strenge doch rechtvaardige oordeel van een makelaar die Wester-Amstel in 2018 bezocht. We waren op zoek naar een waardige opvolger van Groengebied Amstelland. De locatie van Wester-Amstel aan de rivier, de prachtige nét gerenoveerde gevel en het historische interieur van het beneden voorhuis waren onze troefkaarten. Maar die entrée… Gelukkig vonden we in het MKB Fonds een huurder die zich niet door draadjesglas uit het veld liet slaan. En hebben we nu een plan klaar om de hal, ooit de voormalige koetsenstalling, een meer passende uitstraling te geven.

Foto S.L.Movig: Koetsenstalling anno 2020, Architect Ralph Boom documenteert de Jeugdherberg uitstraling voor het nageslacht.
Tekening R.Boom: Koetsenstalling anno 2022.

Naast een fraaie entree, is het doel van de verbouwing ook om de ruimtes van het MKB Fonds beter te scheiden van het beneden achterhuis. Ook worden er extra toiletten gemaakt en bergruimtes toegevoegd.. En dat alles combineren we met het terugbrengen van een stuk historie van Wester-Amstel.

 

De legpuzzel was buitengewoon complex. Een programma van eisen met meer dan 30 punten, maten en verhoudingen die allemaal net niet klopten, de erfenis van de niet-in-alle- opzichten geslaagde verbouwing uit 1989, en twee opdrachtgevers, te weten MKB Fonds en de stichting Lissone maakten het ontwerpproces uitdagend. Er zijn dan ook maar liefst twéé architecten ingeschakeld, te weten Jan Loerakker, van LOA uit Kopenhagen-Amsterdam, en Ralph Boom, van Linge-Boom Architekten uit Düsseldorf. Samen legden ze de puzzelstukjes.

Foto RCE: koetsenstalling anno 1984: klinkers, houten betimmering en het paardendeurtje op het eind. En héél veel rommel.
Foto RCE: de oude paardenstallen in 1984 in de hoek van wat nu de expo is.

De hoekpunten van de puzzel worden gevormd door de herinnering aan de voormalige koetsenstalling. Een foto uit 1984 laat hiervan nog de restanten zien. De vloer was geplaveid met klinkers, dezelfde die buiten om het huis lagen. De muren waren betimmerd met brede grenen planken. En achter in de hal lonkte een laag deurtje, ooit bedoeld om paarden door naar buiten te geleiden, naar wat nu de schapenweide heet. s’Winters gingen ze overigens rechtsaf, op stal, in wat nu een deel van de expo is.

Opnames RCE 1984 vóór restauratie 1990: dichte trap in achterhuis
Foto collectie J.Ph.J.F.Lissone: zomerbrik met familie Lissone in 1909 (v.l.n.r. Maria Lissone-Schlegers, Cornelia Movig-Lissone, Ludvig Emil Movig, Katharina Lissone en Jan Koetsier)

De trap blijft waar die nu is. De ruimte eronder wordt dichtgemaakt en gebruikt voor een extra toilet en berging voor bezoekers. Het bestaande beneden toilet bij de keuken wordt nóg groter. Daarmee krijgt het rommeltje op en naast de trap de vorm van één, strakke doos. Achter wordt de pantry vergroot, boven komt een tweede toilet en zo zijn er nog 23 andere dingen en dingetjes.

 

De bulk van het werk is aanbesteed aan aannemer AF-Bouw, dezelfde die vorig jaar onze fraaie dakkapel en venstervergrotingen heeft gemaakt.. Dit werk vindt plaats in september en oktober. In de expo zijn we al begonnen met voorbereidend werk. Doel is om klaar te zijn voor het winterseizoen in november. Dan verwachten we de expo weer te kunnen gebruiken voor publieks- en privé bijeenkomsten. Daarover meer in onze vooruitblik 2021.

Door: Søren Ludvig Movig