Wester-Amstel

Categorieën
News

Rozenmedaillon make-over

Sinds 1994 is Wester-Amstel voorzien van een ‘rozen-medaillon’. Zij bevindt zich aan de voorkant van het huis en is niet te missen voor bezoekers en passanten. Met haar respectvolle leeftijd van 27 jaar begon zij iets van haar jeugdige uitstraling te verliezen. Daarom ging de tuingroep aan de slag om haar een grondige opknapbeurt te geven.

 

De tuingroep nam alles op de schop. Er moesten veel beplantingskeuzes worden genomen, grond moest worden vervangen en het beeld ‘De Spaanse Danseres’ moest tijdelijk verhuizen. Uiteindelijk is eigenlijk het hele rozen-medaillon opnieuw aangelegd.

Foto S.L.Movig: De Spaanse Danseres is straks omgegort met dieprode, volupteuze rozen.

Dit is wat ze hebben gedaan:

 

De rozen: De oude rozen waren op. Het kostte heel wat werk en onderzoek om te beslissen welke soort roos het meest geschikt zou zijn voor het medaillon. Uiteindelijk is gekozen voor  ‘Roter Duft’. Het is een donkerrode, grootbloemige roos met een heerlijke geur. Ook het jonge blad heeft een mooi rood blad.

 

De grond: De grond moest worden verwijderd. Waarom? Na zoveel jaar gebruikt te zijn voor rozen, komen er rozenaaltjes in de grond. Die zijn schadelijk  voor oude en nieuwe rozen. Het vervangen van de aarde is de ecologisch verantwoorde methode om deze aaltjes te bestrijden.  Ook zorgt nieuwe grond voor nieuwe voeding voor de verse aanplant.

 

De Buxus: De tuinvrijwilligers verwijderden de buxus die langs de rand van het medaillon stond. De rupsen van de buxus mot (sinds een paar jaar een veel voorkomende plaag in Nederland) had de buxus onherstelbaar beschadigd. Daarom werd deze vervangen door Ilex crenata (ook bekend als Japanse hulst), die laag blijft, gemakkelijk te snoeien is, en kleine glanzende ronde blaadjes heeft. Het is, zonder twijfel, een waardige vervanging van de buxus. Ze is niet alleen mooier, maar ook minder vatbaar voor plagen en ziekten.

 

De ‘make-over’ van het  rozenmedaillon is met veel passie, vakkennis en hard werken tot stand gekomen! We hopen dat u deze zomer de kans krijgt om haar te zien en ervan te genieten.

 

Dank aan Aleid Brederode die niet alleen de drijvende kracht was achter dit project, maar ons ook uitgebreid vertelde over het hoe en waarom.

 
 
 

Over rozen gesproken… De tuingroep is momenteel op zoek naar een vrijwillig(st)er met veel kennis van rozen, specifiek om te helpen bij het onderhoud en de vernieuwing van de siertuin. Heeft u kennis en tijd, mail dan naar tuinen@wester-amstel.nl.

Door: Taylor Blades