Agenda

Foto: Amstellanddag? Kom op de fiets!
Amstellanddag 2022 | Zondag 12 juni  |  10:00 – 16:30
Op 12 juni 2022 doet Wester-Amstel weer volop mee met de Amstellanddag. Op deze door de Stichting Beschermers Amstelland georganiseerde dag presenteren circa 55 plekken in het Amstelland zich aan het publiek. Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit eeuwenoude cultuurhistorische landschap, waar de Amstel zich als een lint doorheen slingert en dat tot diep Amsterdam insteekt. Een schilderachtig gebied waar recreëren en genieten van rust en ruimte samenkomen, om de hoek van de stad.

Ook dit jaar vindt de officiële opening van de Amstellanddag plaats op Wester-Amstel, en wel tussen 10:00 en 11:00. U kunt rekenen op een aftrap door de voorzitter van Stichting Beschermers Amstelland, Renske Peters, een bijdrage van burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen, een muzikale ouverture, gevolgd door koffie & thee met Amstellandgebak.

Het volledige openingsprogramma vindt u hier.

Om 12:00, 13:00, 14:00, en 15:00 worden rondleidingen door tuinen en park gegeven. Onze rondleiders verhalen over alle typische ‘lusthof’ eigenaardigheden, waaronder historie, tuincultuur, mensen uit het verre en minder verre verleden, en bijzondere dieren. Deelname is kosteloos, verzamelen bij de voordeur, maximale groepsgrootte is 25 personen.

Tussen 11:00 en 16:00 zijn op Wester-Amstel diverse informatie en verkoopstalletjes geopend. Vrijwilligers van de Vrienden van Wester-Amstel vertellen u graag over onze activiteiten. Tevens verkopen zij– tegen bescheiden prijzen – het meest courante aanbod van Wester-Amstel producten, koffie, thee en limonade. Ook de Boeren van Amstel hebben een stalletje, met proeverijen van hun eigen producten.
Let op! Kom vooral op de fiets. Er zijn geen parkeerplaatsen voor auto’s beschikbaar.
Vorige editie van de Amstellanddag
De omslag van het boek van Gerrit van Oosterom.
Boekpresentatie en lezing ‘Boeren op de Buitenplaats’ door Gerrit van Oosterom | Vrijdag 17 juni | 20:00 – 21:30

Gerrit van Oosterom presenteert op 17 juni het eerste exemplaar van zijn boek ‘Boeren op de buitenplaats: De relatie tussen de landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640 – 1840)’.

In de zeventiende en achttiende eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen rond Amsterdam. Waarom was dat en welke rol speelden die boerderijen en de pachtboeren die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite?
In Boeren op de buitenplaats wordt deze onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats voor het eerst gereconstrueerd en verklaard.

Wester-Amstel krijgt de nodige aandacht. Zij vormt dan ook het ideale decor voor deze lezing van over dit onbekende onderdeel van het Amsterdamse buitenleven. Gerrit Van Oosterom is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Hij promoveert op 9 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen op dit onderzoek. Hij is gefascineerd door fenomenen die zich in de marge van de buitenplaatscultuur manifesteren en onderzoekt buitenplaats landschappen op regionale schaal.

Kaarten kosten €5; Vrienden van Wester-Amstel betalen €2,50. Ze zijn verkrijgbaar via onderstaande link.

Toekenning vindt plaats op volgorde van aanmelding. De parkzaal opent om 19:30. De lezing start om 20:00 en duurt tot 21:30. Na de lezing is er gelegenheid tot napraten en een kleine borrel.