Wester-Amstel

Categorieën
News

Achter de schermen

Er is weer van alles en nog wat gebeurd in het afgelopen jaar. Een uitgebreid verslag over 2021 vindt u in ons jaarverslag 2021, bij deze link. Laten we hier volstaan met te zeggen dat we ondanks alle Corona-turbulentie een goed jaar hebben gehad. Het was een bouwjaar. Bouwen deden we zowel buiten, binnen als organisatorisch.

 

Ook in 2022 staat een hoop te gebeuren. Een overzicht van onze plannen vindt u op de laatste pagina’s van ons jaarverslag. Hier belichten we nog een paar bijzondere Wester-Amstel ontwikkelingen: Van onszelf, maar ook van anderen.

 

Eén van onze plannen voor dit jaar klinkt simpel, maar is dat allerminst: Vervanging van de publieksborden. We zijn de afgelopen twee jaar stiekempjes al bezig geweest het één en ander aan borden aan te passen. Sommige informatie was verouderd. Naast het welkomsbord vóór de poort en de twee grote informatieborden binnen, hebben we nog een aantal gebods- en verbodsborden staan.

 

Ieder bord heeft wel zo z’’n reden, maar het woud aan borden oogt bepaald niet fraai. We hebben al een aantal borden weggehaald, maar daar kwamen nieuwe voor terug. Zo hebben wij het bord “Verboden voor honden” vervangen door een identiek, maar bescheidener symbool onderaan ons welkomstbord. Helaas bleek dit een beetje te bescheiden. Hetzelfde geldt voor onze openingstijden.

 

Met de toename van het aantal bezoekers, zien we bovendien meer mensen die eraan herinnerd moeten worden dat gasten zich aan bepaalde regels moeten houden.. Aan ons nu de taak om een bewegwijzering te maken die uitnodigend blijft, maar ook duidelijk aangeeft wat wel en niet mag op Wester-Amstel. Eén ding is zeker, onze ontwerpers hebben een hoop werk te doen.

Fotos: Voorbeelden van parkborden die als bron van inspiratie kunnen dienen voor de toekomstige Wester-Amstel bewegwijzering.

Vrijwilligersjassen

Sinds de prille lente is het gros van onze vrijwilligers makkelijker te herkennen, dankzij hun nieuwe werkjas. Landschap Noord-Holland en de Nationale Postcode Loterij hebben deze jassen in het kader van het ‘Jaar van de Vrijwilliger’ tegen een bescheiden bijdrage ter beschikking gesteld. We wisten dat onze park- en tuingroepvrijwilligers goede jassen konden gebruiken. Of ze hierin ookbeplakt en bestickert wilden rondlopen, was nog even een vraag. Op de gok bestelden we een breed assortiment aan maten.

De animo was ver boven verwachting. Het uniform-gehalte ook! Bijgaande afbeelding geeft u een goed beeld van de beschikbare herenmaten. (Zoekt u niet te veel achter de zwarte balkjes. Enkele parkgroepleden hechten aan hun digitale anonimiteit).

 

Projecten en -onderhoud

De volgende projecten en onderhoudswerkzaamheden zullen de vrijwilligers van Wester-Amstel bezig houden:

Photo (Rinke van Zanden): Vrijwilligers in het grijs

Het majeure project ‘vervanging boomgaardlaan’ beweegt zich langzaam maar gestaag richting de verkrijging van een vergunning. Wanneer die binnen is, kan worden aangevangen met noodzakelijke fondsenverwerving. De realisatie van dit project wordt op zijn vroegst verwacht in de winter van 2023-2024.

 

Het andere grote project, Oranjerie, is in de planningsfase. Doel is om einde van dit jaar een haalbaarheidsstudie te hebben voltooid. Een jaartal voor realisatie durven we nog niet te geven.

Het prieel is onderwerp van een klein, maar fijn project, met een gelukkig navenant korte tijdslijn. De betonnen vloer, destijds gemaakt bij de renovatie van het prieel in 1985,moet worden gerepareerd. Het idee is om dit te doen met mooie, bijpassende en weerbestendige ‘Belle epoque’-tegels. De zoektocht naar fondsen, voor een bedrag van circa 1.500 euro, is inmiddels gestart. Wellicht dat een verslag van een opgepoetst ‘bonbondoosje’ onze volgende nieuwsbrief kan sieren.

Foto: Bonbondoosje met (beton)rotte bodem

De theekoepel staat vanaf begin juni een paar weken in de steigers. De koepel en het kippenpaleis worden dit jaar opnieuw geschilderd. Ook aan de gevel van het huis vinden een aantal geplande periodieke onderhoudswerkzaamheden plaats.

 

Nieuwe ontvangst groep en andere vrijwilligers

We gaan weer koffie, thee en ander lekkers serveren bij onze diverse bijeenkomsten. We denken hard na over hoe we de aloude en zeer gewaarde receptiegroep nieuw leven in kunnen blazen. Gelukkig hebben we al een paar vrijwilligers, maar we zoeken er nog meer. Dat geldt ook voor andere publieksgerichte activiteiten, zoals rondleidingen, binnen-programmering en werving van vrienden. Al deze publieksactiviteiten bundelen we onder het kopje ‘ontvangst’, meteen ook de werktitel van onze nieuwe vrijwilligersgroep. Deze groep acteert onder de bestuurlijke vleugels van Herma de Heer.

 

Een uitbreiding van ons communicatieteam met een Nederlandstalige ‘communicator’staat nog steeds hoog op ons lijstje. Werkzaamheden omvatten het leveren van bijdragen aan onze website, Facebook-pagina en onze nieuwsbrief. Onze park- en tuingroepen hebben momenteel eveneens nog enkele plaatsen vrij voor nieuwe aanwervingen. We zijn nog op zoek naar een ervaren tuinman voor onze Stinzentuin en de parkploeg zoekt iemand ter vervanging van het jongste lid , dat onlangs naar Londen vertrok voor betaald werk.

 

Stuurt u een mailtje naar voorzitter@wester-amstel.nl als u belangstelling of suggesties heeft in deze.

Door: Søren Ludvig Movig