Wester-Amstel

Categorieën
News

Evenementen!

Na twee jaar Corona-stilte draaien we weer binnen- en buitenevenementen op Wester-Amstel. Daarbij houden we natuurlijk de laatste richtlijnen van de overheid scherp in de gaten. Met dat voorbehoud melden we u, met ingehouden trots, de volgende evenementen:

Amstelland ontmoetingen…

 

Het eerste evenement is al achter de rug tegen de tijd dat u dit leest. Natuurfilosoof Matthijs Schouten ging op 1 mei in dialoog met het hooggeëerde publiek, bijeengekomen in onze parkzaal. De relatie mens en natuur was het thema van deze eerste in hopelijk een lange serie ‘Amstelland ontmoetingen’, georganiseerd door de Stichting Beschermers Amstelland.

Natuurfilosoof Matthijs Schouten

Amstellanddag | zondag 12 juni | 10:00-17:00 uur

 

Een tweede evenement is de aloude Amstellanddag op zondag 12 juni. Dan doet Wester-Amstel weer volop mee. Op deze eveneens door de Stichting Beschermers Amstelland georganiseerde dag presenteren circa 60 plekken in het Amstelland zich aan het publiek. Ook dit jaar vindt de officiële opening van de Amstellanddag plaats op Wester-Amstel, en wel tussen 10:00 en 11:00 uur. U kunt rekenen op een aftrap door Renske Peters, de voorzitter van Stichting Beschermers Amstelland, een bijdrage van burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen en een muzikale ouverture, gevolgd door koffie & thee met Amstellandgebak. Het volledige openingsprogramma vindt u hier.

 

Om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur geven onze vrijwilligers rondleidingen door het park en de tuinen. Zij vertellen u alles over de typische eigenschappen van de Nederlandse ‘lusthoven’, de geschiedenis, de tuincultuur, de mensen uit het verre en minder verre verleden die met de tuinen verbonden zijn en de bijzondere dieren die er hun thuis vonden. De rondleidingen zijn gratis, gewoon verzamelen bij de voordeur. De maximale groepsgrootte is 25 personen.

Naast de rondleidingen zijn er van 11.00 tot 16.00 uur diverse kramen open op Wester-Amstel. Zij zullen informatie delen, producten verkopen en meer. Onze vrijwilligers vertellen u graag over onze nieuwe plannen en activiteiten. Ook zullen zij het meest actuele assortiment Wester-Amstel producten, koffie, thee en limonade verkopen tegen bescheiden prijzen. Ook de Boeren van Amstel zullen een kraam hebben, waar onder andere hun producten geproefd kunnen worden.

Boekpresentatie en lezing ‘Boeren op de Buitenplaats’ | Vrijdag 17 juni 2022

 

Gerrit van Oosterom presenteert op 17 juni het eerste exemplaar van zijn boek ‘Boeren op de buitenplaats: De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640 – 1840)’.

 

Gerrit van Oosterom onderzocht ruim honderdzestig buitenplaatsen uit het Amstelland, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Wester-Amstel is één van de casussen die hij in detail beschrijft. Onze parkzaal is dan ook het het perfecte decor voor een lezing over dit tot nu toe onbekende deel van het Amsterdamse buitenleven.

De omslag van het boek van Gerrit van Oosterom.

Van Oosterom is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Hij is gefascineerd door fenomenen die zich in de marge van de buitenplaats-cultuur manifesteren en onderzoekt buitenplaats-landschappen op regionale schaal. Hij promoveert op 9 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen op dit onderzoek.

 

Meer informatie over deze lezing en mogelijkheden tot het bestellen van kaarten vindt u op onze website onder het kopje agenda.

Foto (Jan van Tilburg): Zomers ontvangst

En verder….

 

Ook voor het najaar staan diverse potjes op het vuur te pruttelen. Open Monumentendag vormt één van onze vaste agenda items. Houdt u voor verdere aankondigingen de agendapagina op onze website of onze Facebook-pagina in de gaten.

Door: Søren Ludvig Movig