Wester-Amstel

Categorieën
News

We hebben onze moestuin naar nieuwe hoogten gebracht

Wiet van Hoorn en Aleid Brederode zijn elke dinsdag en donderdag op Wester- Amstel te vinden in de moestuin. Hun passie voor tuineren deed tijdens dit interview de telefoon groen uitslaan! Hieronder leest u hoe ze op Wester-Amstel terecht zijn gekomen en wat zij doen.

(foto C. De Haan: Vrijwilligers maken knieval voor nieuwe moestuin)
(foto C. De Haan: Vrijwilligers maken knieval voor nieuwe moestuin)

Zouden jullie je allebei kort willen voorstellen?

 

Aleid: Ik ben Aleid Brederode en ik ben sinds januari actief op Wester-Amstel. Ik ben tuin- en landschapsarchitect van origine, en sinds een jaar of twaalf heb ik een eigen moestuin als liefhebberij . Wiet en ik zijn dit jaar samen begonnen met de ontwikkeling van de moestuin achter de groene berging, de zogenaamde ‘achtertuin’.

 

Wiet: ik ben Wiet van Hoorn en ik ben sinds februari bij Wester-Amstel betrokken. Ik heb hier een tweejarige opleiding ‘biologisch-dynamische landbouw’ gedaan. Tijdens deze deeltijdopleiding heb ik stage gelopen op diverse tuinderijen. Ik heb zelf ook een eigen moestuin, maar ik vind het ook erg bijzonder om hier te mogen meehelpen aan de opzet van een nieuwe, ‘oude’ moestuin.

 

Hoe zijn jullie op Wester-Amstel terecht gekomen?

 

Aleid: Mijn man organiseerde hier de laatste jaren de concerten in de winter. Hij is ooit door Henk Blok gevraagd. Ik las de oproep in de ‘Wester-Amstel brief’ van december. Het contact met Els Hulsing, de tuincoördinatrice, was toen snel gelegd.

 

Wiet: Ik heb 2 jaar bij Land en Boschzigt gewerkt, een biologische tuinderij in s’ Graveland. Ik was op zoek naar een nieuwe plek hier in de buurt. Vorig voorjaar heb ik meerdere dingen geprobeerd, maar dat werd hem telkens niet. Toen zag ik dit. Ik was meteen verliefd. Naast het moestuin neerzetten vind ik WA ook erg mooi en inspirerend. Ik heb dit gevonden via de vacature bij de Vrijwilligerscentrale van Amsterdam.

(foto C. De Haan: Aleid Röntgen in de bonen)
(foto C. De Haan)

Kenden jullie elkaar al?

 

Wiet: Nee, we hebben elkaar hier leren kennen en dat klikte gelijk. We vullen elkaar goed aan naar mijn idee.

 

Hoe vaak zijn jullie hier om aan de moestuin te werken?

 

Aleid: Wiet is hier twee keer per week op dinsdag en donderdag. Zelf woon ik hier vlakbij en ik kom hier bijna dagelijks. Er is altijd wel iets te doen. We zaaien veel voor in de kas. Dan wil je zeker als de zon schijnt wel even kijken of het er allemaal nog goed bij staat.

 

Wat zijn jullie bezigheden zoal?

 

Wiet: Vandaag gaan we de tomaten planten. Die hebben van we uit zaad opgekweekt. Ze staan al een tijd klaar om in de koude grond geplant te worden, maar er was nog kans op nachtvorst. Soms planten we, of zaaien we heel veel voor. We wieden onkruid. Boomstokken neerzetten, planten opbinden, het hangt natuurlijk van het weer en het seizoen af.

 

Aleid: In februari was het vooral heel nat en koud. De achtertuin was grotendeels begroeid met enorme, meerjarige wilde bloemen- en planten. Die waren mooi, maar moesten eruit! Daarna hebben we vakken uitgezet. Die zijn we daarna gaan omwerken. We kwamen daarbij -onverwacht- nog heel veel aardappelen tegen. Die waren jaren geleden geplant en nooit gerooid. Dat was nog een mooi maaltje! De vakken gebruiken we voor wisselteelt, wat betekent dat dezelfde soort groentes niet jaar in, jaar uit op dezelfde plek zet. Zo heb je bijvoorbeeld vakken met kool, bladgroenten en wortelgewassen.

 

Wat is naast de moestuin jullie favoriete plek op Wester-Amstel?

 

Aleid: Eerlijk gezegd hebben we gewoon geen tijd om ergens anders te komen. Na het werk gaan we meestal gelijk naar huis. Als ik de kans krijg, loop ik graag een rondje door het park. Ik vind het prachtig.

 

Wiet: De schapen vind ik erg leuk en ik word blij van de vogels. Ik geniet al zonder te lopen!

 

Artikel door: Nore-linn Movig