Wester-Amstel

Categorieën
News

Wester-Amstel wordt steeds mooier

Ook de afgelopen 6 maanden is weer veel gebeurd op Wester-Amstel. We hebben wederom ons adagium ‘Wester-Amstel wordt steeds mooier’ waargemaakt. De meest zichtbare verfraaiingen vonden plaats in en rond de tuinen.

The butterfly garden in full bloom!
Foto E. Hulsing: De vlindertuin
Foto E. Hulsing: De stinzentuin.

Dankzij de komst van een aantal nieuwe tuinvrijwilligers is de inzet van de tuingroep meer dan verdubbeld. Dat levert zichtbare resultaten! Over de metamorfose van de achtertuin  las u al in de vorige nieuwsbrief. De tuingroep heeft zich met een nieuw enthousiasme gestort op de oude kruidentuin. Hier worden alle bedden ververst: planten eruit, schoonmaken, grond met compost bewerken, planten terug en nieuwe planten toevoegen. Dezelfde receptuur wordt toegepast op de borders van de siertuin. De verbeteringen zijn nu al zichtbaar en leiden naar verwachting tot een nog grotere bloei volgend jaar. Daarmee zet de tuingroep een belangrijke stap in haar ambitie: het veroveren van een waardige plek in ‘De Tuinengids’, een uitgave met de mooiste tuinen van Nederland van de Nederlandse Tuinenstichting.

Foto NTS: Open Tuinen Gids.

Onze agapanthussen, een gift van Huis te Manpad, hebben prachtige acacia-houten kuipen gekregen. Daarmee maken ze hun naam ‘kuipplant’ nu waar. Naast dit moois kochten we dankzij een royale gift ook iets nuttigs: een hakselaar. Hiermee versnipperen we houtig snoeiafval en takken. Zo kan het verwerkt worden tot compost of bedekking van bedden.

Foto E. Hulsing: Aleid Röntgen leert andere vrijwilligers hakselen.

Niet direct fraai, maar wel noodzakelijk was de versteviging van slootkanten bij de boomgaard en de vijver. Onze vrijwilligers gebruikten hiervoor afgedankte paaltjes van het hekwerk van de schapenweide en wilgentenenbundels (‘wiepen’) van onze eigen knotwilgen.

 

Binnenshuis heeft onze nieuwe huurder nieuwe kasten en vestibules laten plaatsen. Deze speciaal op maat gemaakte kasten zorgen voor een verdere verfraaiing van de kantoorruimtes boven. Over de nieuwe blikvanger in de stal leest u in een ander artikel.

 

Maar het was niet allemaal rozegeur en maneschijn. De langdurige droogte en extreme hittegolf deze zomer hadden een majeure impact. Gelukkig hebben park en tuinen weinig directe schade opgelopen. Net als in 2018 pompten we sloot- en Amstelwater in de greppels. Daarmee werd grote bodemdaling door veenoxidatie voorkomen, en werden onze kwetsbare rhododendrons en andere heesters beschermd.

Foto W. Van Hoorn: Bill en Ruud modderen aan.

Een tweede tegenvaller was de overijverige inzet van onze Schoonenbekers. Ondanks de aangebrachte gaasbescherming, hebben deze heideschapen een aantal jonge appel- en perenbomen op de boomgaard te grazen genomen. In combinatie met de hitte, en een plotselinge vorst in het voorjaar, leverde dit een uiterst matige oogst op. We verwachten volgend jaar diverse bomen te moeten vervangen. We zijn desondanks nog steeds blij met ‘Jozef & Co.‘ en hopen ze dan ook komend voorjaar weer terug te zien.


Ondertussen is dit najaar besteed aan het maken van plannen. De parkgroep werkt aan de vervanging van het kleine bruggetje op het tot nu toe niet vrij toegankelijk gedeelte van het park. Ook worden hier overjarige essen gekapt en wordt de vijverrand opnieuw beplant.


Door: Els Hulsing