Wester-Amstel

Categorieën
News

Vrienden van Wester-Amstel: Frits en Herma

In deze editie van De Buitenplaats stellen we u graag voor aan twee nieuwe bestuursleden van onze stichting ‘Vrienden van Wester-Amstel’: Frits Roest en Herma De Heer. Frits is het nieuwste lid van het bestuur, sinds kort de vertrouwde penningmeester en logistiek extraordinaire van het bestuur. Herma is een doorgewinterde buitenplaatskenner, die al sinds 2013 bij het wel en wee van Wester-Amstel betrokken is. Zij is in het voorjaar tot ons bestuur toegegetreden en heeft de leiding over onze activiteiten en onze gemeenschap van vrienden.

 

Ons interview vond plaats in de opkamer van Wester-Amstel, wat – moet ik toegeven – een van sterke invloed was op onze meanderende conversatie. Er gaat niets boven het afnemen van een interview, terwijl je uitkijkt over de Amstel. Ons gesprek vloeide van onderwerp naar onderwerp. Lees verder om meer te weten te komen over Frits en Herma, wat er achter de schermen gebeurt tijdens een bestuursvergadering van de Vrienden van Wester-Amstel, en wat zij hopen dat de toekomst in petto heeft voor onze geliefde buitenplaats.

Foto (T. Blades): Herma De Heer en Frits Roest nadat ze net klaar zijn met hun interview.

Taylor Blades: Dank jullie wel dat jullie de tijd hebben genomen om even te gaan zitten voor dit gesprek. Het is een mooie gelegenheid voor onze vrienden om kennis te maken met twee van de leden van het bestuur van de Vrienden van Wester-Amstel. Kunnen jullie je  even voorstellen aan onze lezers?

 

Herma De Heer: Mijn naam is Herma de Heer en ik maak deel uit van het bestuur van de Stichting Arcadisch Wester-Amstel sinds… 2014 of 2015, dus vanaf het begin. Ik heb de rentmeester van Wester-Amstel jaren geleden leren kennen, tijdens het Jaar van de Historische Buitenplaats. In die tijd was ik beheerder van een andere buitenplaats – Kasteel Groeneveld. In mijn privéleven tuinier ik graag. Ik werk als manager bij het ministerie van Economische Zaken

 

Taylor: En Frits, hoe zit het met jou?

 

Frits Roest: Mijn naam is Frits Roest. Waar moet ik beginnen? Iets meer dan twintig jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam en omdat ik in het Buitenveld werkte en woonde, fietste ik vaak langs Wester-Amstel. Uiteindelijk kreeg ik de kans om me meer in Wester-Amstel te verdiepen. 

 

We begonnen eerst te helpen in de boomgaard van Wester-Amstel, met het oogsten van appels en peren. Toen kwamen we erachter dat er een bepaalde, zeldzame plant volop groeit op Wester-Amstel. Omdat die ook  in de Stinzentuin woekert, zijn de daar werkzame vrijwilligers er niet zo dol op. Wij zijn echter lusten hem rauw! Dus we vroegen eerbiedig of we hem in de stinzetuin mochten oogsten. Ze zeiden ja. En zo kom ik elk jaar terug om deze plant te oogsten.

 

Afgelopen voorjaar vroegen ze of ik penningmeester van het bestuur wilde worden. Op dat moment was ik net klaar met een andere organisatie. Ik had daar ruime ervaring als penningmeester. Dus ik zei oké.  En ik doe het graag.

 

[Er volgt een korte discussie over hoe je deze mysterieuze plant moet koken… En er wordt een eindconclusie getrokken: we hebben echt een Wester-Amstel kookboek nodig!]

 

Taylor: En Herma, wat doe jij in het bestuur? Wat is jouw rol?

 

Herma: Dat is een moeilijke vraag. We dragen allemaal bij aan het bestuur – op verschillende manieren. Maar voor mij geldt vooral dat ik naar het publiek kijk en probeer een goed beeld te krijgen van hoe we onze publieke functie  kunnen vergroten. Bijvoorbeeld, door het aantal vrienden en de band met onze vrienden te versterken. Of door het organiseren van – Corona-bestendige – activiteiten.

 

Taylor: En wat voor doelen en/of ambities heb je oor de Vrienden van Wester-Amstel?

 

Herma: Voor volgend jaar is mijn doel om er 100 vrienden bij te krijgen. Dat is best veel, dat weet ik. Dus we zijn aan het overleggen hoe we dat gaan doen. Dat kan natuurlijk door weer evenementen te organiseren. We zijn van plan om in de komende maanden, een aantal lezingen hier te organiseren, in nauwe samenwerking met Beschermers Amstelland. Maar er zijn natuurlijk ook andere ideeën, zoals het weer organiseren van concerten of het organiseren van activiteiten  rond al het goede dat uit onze tuinen en park komt. Kortom, evenementen die mensen enthousiast maken voor Wester-Amstel en waardoor we ze beter leren kennen. Ik hoop dat dit soort dingen onze band met onze vrienden versterkt en meer mensen zich als vriend bij ons zullen aansluiten.

 

Taylor: Ik geloof wel dat we op dit moment rond de 300 vrienden hebben.

 

Herma: Ja, ergens in die buurt.

 

Taylor: Dat zou toch geweldig zijn om 400 vrienden te hebben.

 

Frits: [grapt] Dan kunnen we gouden schoppen kopen voor in de tuin.

 

Herma: [lacht] Het is een groot aantal, maar ik denk dat het wel mogelijk is.

 

Taylor: Nou dat is spannend en ik kan niet wachten! Het is leuk om hier evenementen te houden, zodat meer mensen Wester-Amstel leren kennen. Vooral omdat we nog steeds veel vragen krijgen over Wester-Amstel en wat men hier kan doen.

 

Herma: Zeker. We hebben ontdekt dat veel mensen die bij ons door de poort lopen eigenlijk niet veel weten over Wester-Amstel. En ze weten bijvoorbeeld niet wat een mooie wandelroute is door ons park, of wat voor moois onze tuinen te bieden hebben. Dus daar zijn we mee bezig.

 

Taylor: En dus Frits, hoe is het om de penningmeester te zijn bij Wester-Amstel? Hoe ziet jouw rol eruit?

 

Frits: Nou, om eerlijk te zijn, het is niet zó veel werk. Maar als penningmeester doe ik wel de administratie voor onze vrienden. Dat is waarschijnlijk het meeste werk – deze administratieve taken. 

 

Herma: Maar is het erg belangrijk! 

 

Frits: Ja, het is belangrijk dat de gegevens kloppen. Je wilt geen nieuwsbrieven of betalingsverzoeken naar de verkeerde mensen sturen, of dat soort dingen. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de Vrienden van Wester-Amstel waarschijnlijk rond de pensioengerechtigde leeftijd en hoger is. Het is gek genoeg met name een uitdaging om onze oude, trouwe vrienden te bereiken.  Maar gelukkig worden de mensen elk jaar digitaler. Dus het aantal vrienden dat geen emailadres neemt af en dat maakt het makkelijker om iedereen te bereiken. De andere uitdaging als penningmeester is om iedereen te leren kennen en ervoor te zorgen dat processen goed zijn ingeregeld. Je wilt bijvoorbeeld dat onze tuin-coördinator Els de leiding heeft over alles wat aan de tuin wordt uitgegeven. Met mijn financiële gereedschap lever  ik mijn bijdrage aan de bloei van Wester-Amstel. Het is leuk om betrokken te zijn bij wat er gebeurt. En alle mensen te leren kennen die weten wat nodig is.

 

Taylor: Over dat onderwerp gesproken… Ik moet zeggen dat de Wester-Amstel gemeenschap, vooral de vrijwilligers, heel hecht zijn. Het is heel leuk.

 

Herma: Dat is zo en ze kennen elkaar heel goed. De meesten werken al jaren met elkaar… Echt, al jaren en jaren… Elke week!

 

Frits: Ik ben eigenlijk van plan om hier minstens één zaterdag per maand te zijn, zodat de mensen me beter leren kennen. Ik denk dat veel van hen mij van gezicht kennen, want als ik hier ben ga ik altijd even de tuin in om te kijken wie er is. Ze noemen mij de “bonnetjes-man”.

 

Taylor: Hoeveel mensen zitten er in het bestuur? En hoe vaak vergadert het bestuur? 

 

Herma: Er zijn… [wijst naar de stoelen rond de tafel]. Er zitten vier mensen in het bestuur en we vergaderen eens in de twee tot drie maanden.

 

Taylor: Wat voor beslissingen neemt het bestuur? En wat is het doel? Voor de mensen die het niet weten.

 

Frits: Nou, er zijn altijd een paar dingen die besloten moeten worden. Die kunnen heel algemeen zijn. Het kan van alles zijn, van groepen die op bezoek willen komen tot een nieuwe samenwerking. Bijvoorbeeld, de laatste keer hadden we een voorstel van… [wendt zich tot Herma]

 

Herma: Ah ja, Beschermers Amstelland.

 

Frits: Dat zijn dus de dingen die je samen wilt beslissen. 

 

Herma: We bespreken natuurlijk ook de financiën, binnen het bestuur. Voortgang die gemaakt moet worden of misschien nieuwe activiteiten, die je wilt organiseren. Of een majeure uitgave in de tuin, zoals de vervanging van het rozen-medaillon. Dat soort dingen.

 

Frits: Alles is prima, zolang het maar niet te veel kost.

 

Herma: Dat is misschien wel de ultieme uitdaging – dingen organiseren die niet al te duur zijn, maar wel veel exposure hebben. Want zoals je weet… We zijn een gezonde, maar niet een erg rijke organisatie. Dus we moeten leren om dingen te doen met wat we hebben.

 

Taylor: Wat vind je zo leuk aan Wester-Amstel? Is er iets, in het bijzonder, dat je naar deze plaats trekt en waar je van geniet?

 

Herma: Het is een prachtige buitenplaats. Het is het oudste langs de Amstel, dus het is een heel belangrijk landhuis met veel historie en met een prachtig park dat het waard is om onderhouden te worden, om levend te houden. En als het mogelijk is om een deel van dat proces te zijn… Nou, dat is een voorrecht.

 

Frits: Ik vind dat ze in de afgelopen tien jaar geweldig werk hebben verricht door Wester-Amstel, met name de tuinen, in oude luister te herstellen. De zichtlijn en de tuin, de begroeiing. Ik ben er de afgelopen 15 jaar geweest en het is er aanzienlijk op vooruit gegaan. Het is ook echt een geweldige fietsafstand van Amsterdam. Dit is een van de weinige buitenplaatsen die publiek toegankelijk zijn. Er zijn er niet veel meer over in de omgeving van Amsterdam, dus dat is een geweldig cadeau dat voor mensen die in Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel wonen.

 

Taylor: En wat is je favoriete ding aan Wester-Amstel? 

 

Frits: Voor mij is het waarschijnlijk alles wat je kunt eten. Voordat we naar Hilversum verhuisden, hadden we geen tuin. Dus als ik hier kom en ik word getrakteerd op iets te eten, dan ben ik blij.

 

Herma: Een van mijn favoriete plekjes in Wester-Amstel is de stinzentuin. Het is prachtig. Voor mij markeert het altijd het begin van een nieuw jaar, een nieuw leven… De zon komt, de dagen worden langer. Dus dat is prachtig. En ik weet dat ze vertrekken voor de winter, maar de schapen…. Jozef en zijn vrouwen zijn zo schattig. Ze zijn nu echt een deel van onze familie.

 

Frits: Ik wil ook heel graag benadrukken dat zowel de park- als de tuingroep geweldig mooi werk leveren. Ik heb het werk gezien dat bijvoorbeeld de tuingroep dit jaar heeft gedaan en soms ben ik heel jaloers hoe prachtig alles er bij staat!

 

Herma: Oh Frits, heb je ook de rozen gezien? De rozentuin hier. Het is zo mooi. Het is echt fantastisch wat ze gedaan hebben. Je voelt echt de liefde in elke klus die hier gedaan wordt. Ze doen het met zoveel… passie. 

 

Taylor: Een laatste vraag. Waar hoop je dat Wester-Amstel over tien jaar staat? Wat zou je graag in de toekomst willen zien?

 

Frits: Dat is eigenlijk niet zo ingewikkeld om te beantwoorden, want ik denk dat het prachtig zou zijn als het blijft zoals het is en heel goed bewaard blijft. Want eigenlijk is het meeste werk dat gedaan wordt het behoud, het verzorgen van de tuinen, het verbouwen van groenten en ervoor zorgen dat alles in de herfst opgeruimd wordt en in de lente weer aangroeit. Natuurlijk, ja, er zijn een paar grotere projecten. Maar afgezien van enkele grotere projecten, moet het voor het grootste deel zo veel mogelijk hetzelfde blijven. Geen grote veranderingen. [lacht] Alleen als het nodig is.

 

Herma: Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens… Want ik hoop dat er binnen tien jaar een nieuwe Orangerie staat. En ik hoop echt dat het schuurtje, dat vroeger achter op het landgoed stond, wordt vervangen door een mooi tuinhuisje. Of iets dergelijks… Dat zou prachtig zijn.



Door: Taylor Blades