Wester-Amstel

Categorieën
News

Achter de schermen (lente 2023)

Jaarverslag 2022

Het jaar 2022 beloofde een oogstjaar te worden, en dat werd het dan ook.

 

Onze poort én onze staldeur stonden voor het eerst weer wagenwijd open. Niet alleen voor park- en tuinbezoekers, maar nu ook voor bezoekers aan de 14de editie van Amstellanddag, de Open Monumentendagen, en de bijeenkomsten en concerten in onze prachtige parkzaal. Na drie jaren van Corona-beperkingen en verbouwingen draaiden we weer op volle toeren.

 

Het aantal betrokken vrijwilligers nam dan ook toe. Alhoewel het aantal vrienden licht daalde, steeg hun bijdrage. Het aantal bezoekers bleef ongeveer gelijk. De toename van de evenementen werd gecompenseerd door de daling van het ‘reguliere’ parkbezoek. Amstelland bewoners konden weer op vakantie in verdere oorden; buitenlandse bezoekers kwamen nog niet terug.

 

Wester-Amstel werd wéér mooier. De vrijwilligers realiseerden met bijdrage van het Groenfonds van de Provincie Noord-Holland het ‘vogelbos’. Stichting Lissone plaatste aan de achtergevel twee ‘Jan van der Heijdenlantaarns’.

In het bestuur volgde Clasien Slebos scheidend tuincoördinator Els Hulsing op. De stichting sloot het jaar wederom af met een positief resultaat. Reserves zijn onder andere bestemd voor evenementen en de realisatie van de Oranjerie.

 

De oogst was goed. Met dank wederom aan al onze vrienden en in het bijzonder aan onze vrijwilligers.

 

Ons uitgebreide jaarverslag (in Dutch) vindt u hier

Foto: De tuingroep viert de zomer, met Els Hulsing (links) en nieuwe tuin-coördinator Clasien Slebos (rechts).
Ontwikkelingen 2023

Ook dit jaar zijn we weer begonnen met goede voornemens. Na vijf maanden in 2023 durven we met een gerust hart te stellen dat we met het realiseren hiervan flink op weg zijn!

Foto Maartje van Tilburg: De Wester-Amstel tulp.

Eén van onze belangrijkste doelstellingen, het versterken van ons PR-team, is gerealiseerd. U leest daarover in ons interview met Monique Lindeboom. De doop van onze Wester-Amstel tulp is nu al het hoogtepunt van het jaar. In het najaar verwachten we twee projecten in het park gereed te hebben: de herinrichting van de ‘bessentuin’ tot een vlinder- en insectenvriendelijke weide-tuin, en de aanleg van een irrigatie-kanaal van de voorsloot naar het greppelsysteem rond de schapenweide. Beiden projecten worden uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen onze professionele hovenier Zeldenrijk en onze parkgroepvrijwilligers.

Foto Maartje van Tilburg: De Wester-Amstel tulp.

Op onze activiteitenlijst springen natuurlijk de ‘Jazz-op-zondagmiddag’ concerten onmiddellijk in het oog. Na een succesvol eerste seizoen van september tot en met april werken we aan een vervolg voor het seizoen 2023-2024. We maken het boeken van digitale kaartjes makkelijker en goedkoper. En we verbeteren onze ‘agenda-functie’ op onze website. Onze ‘evergreens’ Amstellanddag en Open Monumentendag draaien weer als vanouds.

 

Ons vrijwilligercorps is met zo’ n 35 vrijwilligers gezond en op sterkte. We zijn bijzonder blij met de komst van een stinzetuin-specialiste. We zoeken nog enkele nieuwkomers voor zowel de tuin- als de parkgroep om het natuurlijke verloop op te vangen. En ook bij onze concert-groep en ontvangstgroep is er altijd plek voor een gemotiveerde vrijwilliger. Dat laatste geldt zeker voor ons ‘poortwachtersgilde’. Dat zijn de mannen en vrouwen die op zaterdag- en zondag bij retourbeurt het park openen en sluiten voor het publiek. Stuurt u eens een mailtje naar info@wester-amstel.nl of kom gewoon ns buurten, mocht u belangstelling hebben.

Foto S.L.Movig: Nieuwe fundering theekoepel

Stichting J.Ph.J.F. Lissone, eigenaresse van Wester-Amstel, voert dit jaar diverse onderhoudsprojecten uit. Zo worden de voor- en zuidgevel van het huis en het prieel geschilderd. De theekoepel is van binnen– na dertig jaar! – opnieuw geschilderd. Helaas leidde dat tot onverwachte verzakkingen. Het pas in het volgende decennium voorziene funderingsherstel werd met spoed uitgevoerd. In het park zijn afgelopen winterseizoen veiligheidssnoei-werkzaamheden uitgevoerd én nieuwe bomen geplant. Een haalbaarheidsstudie voor een nieuwe oranjerie wordt dit jaar afgerond.

Ontvangst vrijwilligers Calorama

Op zaterdag 13 mei ontvingen wij een delegatie vrijwilligers van buitenplaats Calorama uit Noordwijk. Dat was een tegenbezoek. Vorig jaar waren wíj́ bij hen te gast.


Het gezelschap had aangekondigd te zullen ‘carpoolen’. Dat deden ze met zwier. De bij Calorama behorende collectie old-timers en andere fortuinlijke mobielen op passende wijze benut. Het zonovergoten lente-weer maakte de feeststemming compleet.

 

‘Gluren bij de buren’ is niet alleen leuk, het levert ook nog nuttige zaken op. Secretaris Marnix Ruys bood onze vrijwilligers bij wijze van dank een buitengewoon ingenieuze ‘Caloroma’ schoffel aan. Ook werden plannen gesmeed voor de uitwisseling van stinze-planten. Onze buren keken met enige afgunst naar het beschikbare Amstel-water voor onze deur. Het realiseren van een duurzame waterstaat op onze buitenplaatsen bleek één van de gemeenschappelijke interesses.

Foto R.Spoelstra: Vertrekkende Calorama-carpool.

Door: Søren Ludvig Movig