Wester-Amstel

Categorieën
News

Achter de schermen (herfst 2023)

Blauwtongvirus en onze schapen

Ons mooie Amstelland gaat sinds midden september gebukt onder een uitbraak van het blauwtongvirus. Dit voor schapen dodelijke virus wordt overgebracht door knutten, hele kleine mugjes. Alle 10 schapen op Wester-Amstel zijn besmet geraakt. Helaas zijn drie schapen, waaronder ons favoriete zwarte schaap Jozef, jammerlijk overleden. De overige schapen maken het inmiddels redelijk. We hopen dat ze volledig herstellen.

Onze herderin, Regina Kouprie, maakt zware tijden door. Van haar kudde van 200 Schoonebeekers, is inmiddels meer dan de helft gestorven. Zo’n 40 staan er momenteel in haar ziekenboeg in Heemstede, waarvan 4 van ons Zij heeft onze en uw steun hard nodig. Meer informatie over haar werk vindt u hier en op facebook-groep Vrienden van het Oude Kennemer Schaap.

Foto (R.Spoelstra): Jozef 2015-2023. Ons geliefde, zwarte schaap.

Nul-op-de-meter voor Wester-Amstel?

Ook Wester-Amstel heeft te maken met de hoge kosten voor aardgas en elektriciteit. Bovendien staan ook wij voor de opgave om te verduurzamen. Dit is niet eenvoudig met een rijksmonument.

Van turf naar groene energie

Toch zijn we optimistisch. We hebben immers al twee keer eerder een energietransitie doorgemaakt. In de 17e en 18e eeuw stookten we turf en hout. In de 19e eeuw schakelden we over op steenkool, en in de 20e eeuw op aardgas. Nu wacht de overgang naar groene elektriciteit.

 

Duurzame isolatie
Ons gasverbruik is in vier jaar met maar liefst twee-derde gedaald, ons elektriciteitsverbruik is gehalveerd. Dat lukte door slimmer te verwarmen, het plaatsen van glazen binnenwanden, het isoleren van leidingen, het vervangen van de oude airco’s door zuinige exemplaren met warmtepompen, en het vervangen van lampen en apparatuur. Natuurlijk hielpen de zachte winters ook.

Foto (Collectie J.Ph.J.F.Lissone)
Foto (Collectie J.Ph.J.F.Lissone)

Lekker warm in de concertzaal
Dit stookseizoen hopen we op een nóg lager gebruik. Het hele huis is nu voorzien van isolerende achterzet-ramen. De jas kan uit, tijdens de winterconcerten in de parkzaal!

De vijf grote raampartijen van de tuinkamer en de hal vóór zijn voorzien van het nieuwste vacuüm-glas. Dit glas is net zo dik als enkelglas, maar isoleert beter dan HR+++. Het ziet er precies zo uit als de oorspronkelijke ramen.

We zitten inmiddels op een keurige energielabel ‘B’. Nu de uitdaging van de weg naar energielabel ‘A’.

Foto (S.L.Movig): Het nieuwste-van-het-nieuwste voor een oud monument

Door: Søren Ludvig Movig