Wester-Amstel

Categorieën
News

Van bessentuin naar bloemenweide

Wester-Amstel heeft een mooie bijdrage uit het fonds Landschapsontwikkeling Amstelscheg van de provincie Noord-Holland gekregen. We hebben het gebruikt om onze verloren bessentuin om te vormen naar een bloemenweide.

Foto: winterrust op de bloemenweide-in-spé

Bessentuin
De bessentuin, oftewel het open veld achterin het park. Wanneer u vanaf de poort door de middenlaan loopt, bij het einde rechts. We noemen het sinds mensenheugenis ‘de bessentuin’. Er zullen ooit wel bessen hebben gestaan, maar niemand die nog weet wanneer dat was. Wél dat in de 18e eeuw hier een doolhof lag. En vanaf begin 20e eeuw een boomgaard. Daar werd in de 70-er jaren een rozenkwekerij aan toegevoegd, en een groentetuin groentjetuintje. De restanten verdwenen onder een laag bagger bij het uitdiepen van de vijver in 2005. Daarna hebben we er niks meer aan gedaan. De laatste jaren bleef het een zompige brandnetel en distelbende, waar je je niet zonder laarzen in moest wagen.

En nu wordt het – hopelijk – een bloemenweide!

Foto: bessentuin met door bagger overspoelde appelbomen…(2005)

Vogelweide geluk
Van de Provincie Noord-Holland kregen we een mooie bijdrage uit het fonds ‘landschapsontwikkeling Amstelscheg’. Daarmee konden we de hele bessentuin ophogen. Zo sloegen we twee vliegen in één klap: de te voedselrijke grond werd vermengd met voedselarm zand en de slappe, natte bodem werd verstevigd. Na dit werk, uitgevoerd door onze hoveniers van firma Zeldenrijk, kwamen de park-vrijwilligers aan bod. Die bewerkten eerst de grond en zaaiden het vervolgens in. Dat laatste was een delicaat proces. Er moest een mengsel van 0.8 gram zaad per vierkante meter worden uitgestrooid, van de zaadvariëteiten ‘vogelweide geluk’ en ‘G2-bloemrijk grasland’ van de firma De Cruythoeck. Onze potige vrijwiligers gingen met verfijnde keukenweegschaaltjes in de weer.

Foto: grondbewerken en inzaaien - 0.8 gram per m2
Foto: voortaan drie keer per jaar hooien.

Blijven maaien
Daarmee is het werk niet af. Om een bloemrijk grasland te ontwikkelen moet er consequent gemaaid én afgevoerd worden. Op de – nog steeds –rijke bodem van Wester-Amstel drie keer per jaar. Als we dat met de parkvrijwilligers een jaar of drie-vier volhouden transformeert de bessentuin in een prachtige bloemenweide. U zult het zien!

Door: Søren Ludvig Movig