Wester-Amstel

Categorieën
News

De grote onthulling van de Wester-Amstel tulp

Op zondag 16 april stond Wester-Amstel in het teken van de feestelijke doop van de prachtige Wester-Amstel tulp. Maar liefst 150 genodigden waren aanwezig toen de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens de doop verrichtte. Na de doop werd een officieel ‘doopcertificaat’ ondertekend. De ceremonie werd afgesloten met een champagnetoast.

 

De weergoden waren de tulpen en de gasten goed gezind. Door de overvloedige zonneschijn op vrijdag en zaterdag stonden de in volle grond geplante tulpen nét op tijd in bloei. Daar waren 17 jaren van hard werken aan vooraf gegaan. Zo lang duurde de veredeling, vertelde Jan-Willem Ligthart, zoon van de Helderse bloembollenkweker die verantwoordelijk is voor deze nieuwe variëteit.

 

Thomas Wals, managing partner van MKB Fonds dat op Wester-Amstel kantoor houdt, had het recht verworden om deze tulp een naam te geven. Dat verkreeg hij door een winnend bod bij de benefitveiling van het Amsterdam Diner. Dit benefitgala wordt jaarlijks door het AIDS-Fonds georganiseerd om fondsen in te zamelen. Wals wilde graag bijdragen aan de wereldwijde bestrijding van de HIV-pandemie én de buitenplaats Wester-Amstel eren met haar eigen tulp.

 

Met de ‘Wester-Amstel’ tulp voegt Wester-Amstel zich in de eeuwenoude Hollandse traditie om nieuwe tulp-variëteiten te kweken en te vernoemen naar prominente personen of plaatsen. Deze traditie startte rond 1600 toen de grootschalige tulpenkweek haar intrede deed in de Republiek der Zeven provinciën. Sindsdien zijn ruim 8.000 variëteiten gekweekt en van een naam voorzien.

 

De Koninklijke Algemeene Vereeniging der Bloembollencultuur registreert deze nieuwe variëteiten nauwgezet. Het register bevat momenteel ruim 8.000 variëteiten. De Vrienden van Wester-Amstel hadden samen met tekenares Heleen de Waard in het diepste geheim een verrassing voorbereid. De Waard vereeuwigde de vergankelijke schoonheid van de ‘Tulipa ‘wester-Amstel’ met een botanische tekening op ware grootte. Naamgever Wals kreeg hiervan het eerste exemplaar. Alle andere genodigden ontvingen een kleiner memento.

Foto Maartje van Tilburg: De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens doopt de Wester-Amstel tulpen met een flinke scheut champagne.
Foto Maartje van Tilburg: De geplante Wester-Amstel tulp in bloei.
Foto Maartje van Tilburg: Heleen de Waard's prachtige botanische tekening.
Foto Maartje van Tilburg: Gasten ontvangen een kaartje van Heleen de Waard's prachtige botanische tekening.
Foto Maartje van Tilburg:Meer dan 150 gasten kwamen naar de doop van de Wester-Amstel tulp.

Het nieuws over de Wester-Amstel tulp verspreidde zich vrij goed, met De Telegraaf, Amstelveens Nieuwsblad, Amstelveen Web, Amstelveenz, Amstelveen Blog, en De Couturekrant die het oppikten.

Door: De Buitenplaats Redactie