Categorieën
News

Van ‘Expo’ naar ‘Parkzaal’

Vorig jaar rond deze tijd kondigden wij een grootscheepse verbouwing aan van onze voormalige koetsenstalling en trappenhuis. Doel van deze verbouwing was om een representatieve hoofdentree te maken, een functionele scheiding te creëren tussen de ruimtes van het MKB Fonds en het beneden achterhuis, en om extra toiletten en bergruimte toe te voegen. at alles met respect voor de historie van Wester-Amstel, en tegelijkertijd aansluitend bij de eisen van deze tijd.

 

De verbouwing is klaar en het resultaat overtreft al onze verwachtingen! Met dank aan architecten Jan Loerakke, van LOA uit Kopenhagen en Ralph Boom van Linge-Boom Architekten uit Düsseldorf, aannemer AF Bouw, Glasleverancier G.J. van der Woning, SONS schilderwerken, Mb.totaalinstallatie, Installatiebedrijf Holdinga en héél veel inzet van vrijwilligers.

Foto RCE: Pre-expo, de koetsenstalling anno 1984.
Foto: De parkzaal gereed voor ontvangst
Foto: De draadjesglasdeuren zijn vervangen door melkglas

Bezoekers van zowel het kantoor als onze publieksruimte arriveren nu in een warme ontvangstruimte met zowel de sfeer van vroeger als hedendaags comfort. De klinkers op de vloer, de lantaarns aan de muur en de houten wanden ademen allemaal de geest van toen. Een fatsoenlijke garderobekast, twee bezoekerstoiletten, een heuse eigen pantry en een verstopte beamer zorgen voor modern gebruiksgemak. De wiebelige zwarte plastic IKEA-klapstoeltjes zijn vervangen door mooie ergonomisch verantwoorde houten vintage klapstoelen, afkomstig van een scholengemeenschap uit Stuttgart. Het kunstwerk ‘Schim van de koets’, een afbeelding op ware grootte van de voorheen hier gestalde zomerbrik van de familie Lissone-Movig, markeert de entree. Dat is een gemeenschappelijke inspanning van fotograaf Rinke van Zanden, ontwerper Ted Heijmans en de glaskunstenaars van G.J. van der Woning.

En dan de naam. Velen van u kennen de benedenzaal als de ‘expo’. Die naam is blijven hangen vanuit het gebruik in de afgelopen decennia als expositieruimte. Exposities worden er echter de komende jaren niet meer gehouden. In plaats daarvan zullen er publieksbijeenkomsten worden georganiseerd, zoals lezingen, concerten en meer. De eerste aankondigingen vindt u al op onze website. De ruimte wordt ook verhuurd voor vergaderingen, recepties en een incidenteel feest. Kortom, ‘expo’ dekte niet meer de lading. Bij het eerste officiële gebruik, afgelopen maart, door de buurtvereniging Amsteloevers, ontvouwde zich het ware karakter van deze ruimte. Dankzij het vergrote raam aan de zuidkant is er nu volop zicht op het omringende park. Het is dus de ‘parkzaal’ geworden. We hopen dat u onze vernieuwde parkzaal zelf kunt beleven.

 

Meer informatie over huur van deze zaal? Stuur een berichtje naar info@wester-amstel.nl.

Foto (S.L.Movig): Vooroorlogse symbolentaal

Door: Søren Ludvig Movig