Wester-Amstel

Categorieën
News

Koolmezen zijn de baas

Jaarlijkse nestkastenschouw toont natuur op z’n hardst
Foto (Francis C. Franklin): Koolmees - Parus major

Een ding was dit jaar wel duidelijk: vrijwel alle nestkasten werden bezocht. Maar op Wester-Amstel was de diversiteit ver te zoeken. De koolmees was veruit het meest vertegenwoordigd. Maar ook daar vielen er slachtoffers. In sommige gevallen waren de eitjes niet uitgekomen en in twee kastjes lagen de resten van vogels die het niet hadden gered. En daar waar de mezen speciale kasten hadden gekregen, hebben ze de buxusmot helaas niet uit de siertuin kunnen verdrijven.

 

De oorzaak van dit alles konden Birdmen René & Ruud, aangevuld met Vogelman Gerard van de Botanische Tuin Zuidas, nog niet goed duiden. Voor overleg met deskundigen was er voor het ter perse gaan van dit artikel te weinig tijd.

 

Een door kastenbouwer Peter Siebbeles speciaal vervaardigde kast voor ‘onze’ specht was zo te zien overgenomen door de Familie Spreeuw. Deze kast was een poging de Familie Specht af te houden van het sloopwerk dat ze plegen bij het bezichtigen van een eventueel geschikt kastje. Maar net als bij de vleermuizen, die hun neus ophalen voor onze kasten en liever gezellig bij de buren in de kelder gaan hangen, heeft de specht waarschijnlijk liever weer gewoon een prettig vermolmde boom opgezocht. Ondankbare …!

 

Gelukkig was er ook goed nieuws: De bosuil heeft weer een ei gelegd. We hadden gezorgd dat op de loer liggende nijlganzen moeilijk bij de opening konden komen en er was een binnenlijst gevuld met steenslag aangebracht opdat eventuele eieren mooi in het midden van de kast zouden blijven liggen. Toch is ook dit ei niet uitgekomen; wel bebroed maar gebarsten en dus met dodelijke afloop: volgend jaar beter.

Wester-Amstel_Birds_R E N É_Ruud_V2
Foto (R.Vrielink): René inspecteert nauwgezet een van de dertig nestkastjes.
Wester-Amstel_Birds_NEST plus EI_Ruud
Foto (R.Vrielink): Ook veren zijn natuurlijk lekker voor de bouw van een nestje. Daarboven het ei van de bosuil.
Wester-Amstel_Birds_EITJES_Ruud
Foto (G.Uffink): Wel een handvol eitjes, maar daarna aan hun lot overgelaten.
Foto (G.Uffink): Ruud houdt elk jaar op een plattegrond van Wester-Amstel de vogelstand bij.
Foto (G.Uffink): Een kolonie hoornaars geeft de vleermuizen geen kans hun appartement te betrekken.

Door: Ruud Vrielink