Wester-Amstel

Categorieën
News

Achter de poort

Nieuwe ‘oude’ lantaarns achter het huis

Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan. De kille, sombere jaren negentig-lantaarn met wit gaslicht op de zuidwesthoek van het achterhuis is weg. Nu hangen er op beide hoeken twee ‘Jan van der Heijden-lantaarns’ met mooi, warm geel licht. Zij zijn identiek aan aan de twee lantaarns aan de voorzijde van het huis. Deze lantaarns zijn naar origineel ontwerp uit 1663 van uitvinder en schilder Jan van der Heijden. Toen branden ze maximaal 200 uur op een mengsel van lijn- en koolzaadolie. Nu bevatten ze LED-lampen met een verwachte levensduur van 15.000 uur en is de lantaarnopsteker vervangen door een schemerschakelaar.

 

De lantaarns zijn wederom geleverd door de firma De Nood uit Middelburg. Buurman en vriend van Wester-Amstel Maut de Visser hing ze op. Mimoun Besali van MB Elektrotechniek zorgde voor de aansluiting. Oordeelt u zelf: is Wester-Amstel weer mooier geworden?

Afscheid Els Hulsing

Na zeven jaar hartverwarmende inzet is Els Hulsing teruggetreden als coördinator van de tuingroep. Ook is zij gestopt als bestuurder van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel. Els was voor velen één van de meest vertrouwde gezichten van Wester-Amstel. Altijd in voor een praatje, gastvrij en makkelijk te vinden door haar royale lach. Onder haar leiding groeiden en bloeiden de tuinen en de tuingroep, en werd Wester-Amstel ieder jaar weer een beetje mooier.

 

Els was een baken van rust in de onzekere jaren rond het vertrek van Groengebied Amstelland. Ze hield ook het hoofd koel tijdens de volgende jaren, waarin Corona-regels sneller veranderden dan het weer. Zij had – naar eigen zeggen – geen verstand van tuinieren, maar ze wist zich te omringen door een keur aan tuintalenten. En ze zorgde op voorbeeldige wijze voor haar eigen opvolging.

We begrijpen dat Els na al die jaren week-in-week-uit “westeramstellen” tijd wil hebben voor andere dingen, maar we verwachten niet dat het stil wordt in het park van Wester-Amstel. Naast de melodietjes van winterkoninkjes, heggenmussen en zanglijsters, de roffel van de bonte specht en het gemiauw van overvliegende buizerds, verwachten wij nog met enige regelmaat de bulderende lach van een echte Hulsing van achter een heg te horen. Els, dankjewel!

Foto: De tuingroep viert de zomer, met Els Hulsing (links) en nieuwe tuin-coördinator Clasien Slebos (rechts).
Save the date: zondag 16 april 2023 – 15:00 uur

Op diverse plekken rondom het huis waren tuin- en parkvrijwilligers de afgelopen weken schichtig in de weer. Er werd in diepe concentratie en in stilte gewerkt, mede om te voorkomen dat één naam per ongeluk zou worden gebezigd. U begrijpt: Er wordt op Wester-Amstel iets bekokstooft. Als we u vertellen wát, dan is het niet langer geheim. We kunnen u wél alvast aankondigen dat er op zondag 16 april, klokslag drie, een bijzonder leuke gebeurtenis plaatsvindt op Wester-Amstel. U wordt daar – als Vriend van Wester-Amstel – bij het ontluiken van de eerste lenteblaadjes voor genodigd. Voor nu zeggen we: ‘Save the date’!

Door: Søren Ludvig Movig