Wester-Amstel

Categorieën
News

Achter de schermen

In onze voorjaars nieuwsbrief las u over de plannen van de Stichting Vrienden Van Wester-Amstel voor dit en de komende jaren. Het zwaartepunt van onze activiteiten is letterlijk van ‘binnen’ naar ‘buiten’ verschoven: het publiek toegang geven en het onderhoud en verfraaien van ons park en tuinen vormt nu onze hoofdactiviteit.

Foto E. Hulsing: Clerodendrum bungei.
Foto E. Hulsing: Aan het werk in de stinzentuin.

We hebben een goed half jaar achter de rug. Nog nooit zagen we zoveel bezoekers in het park. Dat had natuurlijk alles te maken met de heersende Covid-19 epidemieën. Was in vroeger tijden Wester-Amstel een vluchtoord voor enkele gepriviligeerde Amsterdammers, nu stond onze poort open staan voor iedereen die behoefte had en heeft aan een frisse neus. En daar werd zeer veel gebruik van gemaakt.

 

Het monitoren en opvolgen van de laatste Corona-voorschriften was en is daarbij een belangrijke activiteit van het bestuur, onze poortwachters en onze overige vrijwilligers. Gelukkig gaat dat allemaal goed.

Maar naast Corona waren er natuurlijk ook andere ontwikkelingen:

 

Onze vrijwilligersgroep groeide, maar niet helemaal zoals wijzelf én de vele geïnteresseerden zich hadden gewenst. De belangstelling voor de tuin- en parkgroep was overweldigend, met dank aan Corona, maar meerdere malen moesten we onze vacatures dichtgooien wegens stringentere Corona-maatregelen. Desondanks zijn we bijzonder content met de sterke, aanwas en verjonging van de tuingroep. De parkgroep had een drietal ‘zomergasten’; stevige bikkels die – ook weer door Corona – juist in het zomerseizoen energie en tijd te over hadden. Deze tijdelijke versterking hadden we het liefst het hele jaar rond. Onze vacatures gaan weer open op de vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, zodra de corona-maatregelen zijn afgeschaald.

Een tegelijk
Foto C. De Haan: Corona-maatregel Berging.
A happy couple taking photos at Wester-Amstel
Foto E.Tervoort: Huwelijksgeluk in de Middenlaan.

Ons poortwachtersgilde heeft geweldig werk gedaan. Het in het weekend openen en sluiten van het park is rimpelloos verlopen. De ervaringen van onze poortwachters hebben geleid tot een paar subtiele veranderingen van ons ‘welkomstbord’ en onze digitale informatie. Ook feestdagen is nu de openingstijd aangegeven, te weten dezelfde 12:00-16:30 als op de zaterdag en zondag. En de groepsgrootte van bezoekers is gelimiteerd tot maximaal 6 personen. Voor grotere groepen en voor het maken van bruiloftsfoto’s en dergelijke, dient nu vooraf toestemming te worden gevraagd. We kunnen u een kleurrijke beschrijving geven van wat er gebeurd als een buitenplaats ‘viral’ gaat bij bruidsparen. Dat doen we niet.

 

Een Iraans-Armeense vrijwilliger heeft ons communicatieteam versterkt. Hij werkt samen met de rest van het team hard aan de vernieuwing en integratie van onze websites ‘wester-amstel.nl’ en ‘westeramstel.com’. De bedoeling is om de oplevering hiervan gelijktijdig te doen met de verzending van deze nieuwsbrief.

Hier kunt u kijken of dit gelukt is. Voor de technici onder ons: wij wisselen van ModX bij Transip.NL en Weebly met Weebly-editor naar WordPress bij Transip.EU. We zijn blij met onze ‘digital engineer’ als uitbreiding van ons communicatieteam, net zoals we blij zijn met ons nieuwste redactielid, Judith Hoekstra.

 

Het afgelopen seizoen hebben we ook nieuwe vrienden gekregen. Daar zijn we blij mee! Maar natuurlijk hebben we ook dierbare vrienden verloren. Door overlijdens of andere prioriteiten. Het aantal nieuwe vrienden en vertrekkers houdt elkaar redelijk in evenwicht.  Onze beloofde extra vrienden-activiteiten zijn door alle Corona-beperkingen niet uit de verf gekomen. Geen exclusieve rondleidingen door het verbouwde huis. Geen vriendenborrel. En de droogte zorgde voor een slechte appels-  en perenoogst, waardoor we u deze niet konden aanbieden. We zoeken overigens nog steeds een ‘friends keeper’ die ons wil helpen bij het opzetten van deze activiteiten in het komende jaar. Zie onze vacatures hier.

 

Daarnaast zoeken we naar een all-round bestuurslid die ons kan helpen bij de verdere ontwikkeling van onze oranjerieplannen en/of de diverse secretaris werkzaamheden. Mocht u belangstelling hebben, stuurt u dan een mailtje naar ‘voorzitter@wester-amstel.nl’.

 

Door: Søren Ludvig Movig