Wester-Amstel

Categorieën
News

Amstelland’s jazzscene veroveren

Veel mensen zeggen dat “muziek het leven is”, maar wat betekent dat eigenlijk? Heeft muziek de kracht om verborgen emoties op te roepen die ons meenemen op een tijdreis naar de momenten die resoneren met deze emoties? Of betekent het dat muziek voedsel voor onze ziel is, waar we een regelmatige dosis van nodig hebben om de moeilijke momenten in ons leven te helen?

Hoe dan ook, feit is dat iedereen muziek anders ervaart. Dat is op zich een mooi gegeven en daarom hebben we in Wester-Amstel vier ongelooflijke muzikale optredens georganiseerd. We wilden onze vrienden naast ons prachtige park en tuinen ook een unieke gelegenheid bieden om op een andere manier van ons landgoed te genieten.

Daarom ontving Wester-Amstel sinds de eerste week van september professionele jazzensembles voor de concertreeks ‘Zondag jazz op Wester-Amstel’. De concerten vonden plaats op de eerste zondag van elke maand, van september tot december, en werden georganiseerd door onze vrijwilligers, in nauwe samenwerking met de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM), ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan.

 

Met een prachtige line-up van musici, die elk een andere jazzstijl vertegenwoordigen, werd de traditie van intieme concerten van hoge kwaliteit in Wester-Amstel in ere hersteld. Wij danken alle mensen die kaarten hebben gekocht. Dankzij uw steun waren alle shows volledig uitverkocht.

Over de muzikanten

De eerste artiest die we mochten verwelkomen op zondag 4 september 2022 was Fleurine Elizabeth Verloop. Zij is zangeres, componist, tekstschrijver en autoriteit op het gebied van Braziliaanse jazz. Ze heeft een toegewijde internationale aanhang verworven met haar “warme, omhullende geluid en zachte ritmische drive” (Los Angeles Times) en “een stemgeluid dat klinkt alsof een engel bezit heeft genomen van de huiskamer” (Elsevier Magazine).

De volgende artiesten op het podium waren het Carmen Gomes trio op zondag 2 oktober 2022. Zij trakteerden het publiek op jazz-blues, compleet met nummers van Nina Simone, Ray Charles, Billie Holiday, en anderen. De groep bestaat uit zangeres Carmen Gomes, gitarist Folker Tettero en contrabassist Peter Bjørnild. Carmen won de “Dutch Jazz Vocalist Competition” en de “Singer of the Year Award” op het Breda Jazz Festival.

Op zondag 6 november 2022 verwelkomde Wester-Amstel haar derde muzikant, de in souljazz gespecialiseerde Sylvi Lane. Zij werd begeleid door toetsenist Leo Bouwmeester en omringd door haar eigen schilderijen. Sylvi is vocalist, songwriter, improvisator, zangcoach en schilder. Ze coacht talenten aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft workshops en masterclasses.

De laatste artiest in de serie was Eva Scholten, die op zondag 4 december 2022 een gypsy jazz set ten gehore bracht. Eva werd begeleid door gitarist Thomas Baggerman en contrabassist Jort Terwijn. Als zangeres en arrangeur in de voormalige zanggroep “YesSister, JazzSister” die twee albums uitbracht, speelde ze op alle grote jazzfestivals in Nederland. Ze geniet internationale bekendheid met haar Django Reinhardt-composities.

Niet getreurd als u een kaartje voor deze spannende serie hebt gemist. We zullen in de toekomst nog meer evenementen organiseren. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste evenementen en gebeurtenissen op Wester-Amstel.

Door: Abhishek Mangla