Huisconcerten Wester-Amstel herfst-winter 2017/2018

 

De concerten beginnen om 15.00 uur en duren ongeveer één uur
Toegangsprijs € 12, donateurs € 9,  kinderen t/m 12 jaar gratis
Reserveren kan door een e-mail te sturen aan muziek@wester-amstel.nl
of telefonisch op 020-4964938.

 


Zondag 22 oktober:

MUSICA LIRICA

Annette de Rozario- sopraan
Edwin Blankenstijn-viool
Frits Wagenvoorde-viool
Willemiek Tavenier- cello
Jan van Grootheest-klavecimbel 

 

Waanzin en Weemoed in de Italiaanse Barok

De doldraaiende dans La Folia en het gekmakende verdriet van Orpheus om het verlies van zijn geliefde Eurydice vormen de rode draad van het programma waarmee het seizoen 2017-2018 in Wester-Amstel wordt geopend. Een programma met vocale en instrumentale juweeltjes uit de Italiaanse vroegbarok. Antonio Vivaldi en Andrea Falconieri lieten zich inspireren door La Folia, een van oorsprong Iberische dansvorm met een reeks opzwepende improvisaties en variaties op  een vast akkoordenschema. Verder staan op het programma twee aria's uit de opera Orfeo van Luigi Rossi, waarin de tocht naar de onderwereld van Orpheus en het verlies van zijn geliefde Eurydice op hartverscheurende wijze worden verklankt en enkele sonates van Salamone Rossi en Biaggio Marini.


 

         

Zondag 26 november:

PRIJSWINNAARS PRINSES CHRISTINA CONCOURS 2017

Sasha Witteveen-contrabas (1e prijs categorie 12-14 jaar) en Tatiana Witteveen-piano

Steije Maurer-marimba (2e prijs categorie 12-14 jaar)


 

 

Kort nadat ze in 2014 begonnen was met haar contrabasstudie nam Sasha Witteveen, afkomstig uit Ouderkerk aan de Amstel, al met veel succes deel aan verschillende concoursen. In juni 2017 was ze een van de finalisten van het Koninklijk Concertgebouw Concours voor solisten van 9 tot 14 jaar. Met haar moeder, de bekende pianopedagoge Tatiana Witteveen, speelt ze werken van de twee grootmeesters uit de geschiedenis van de contrabas: Giovanni Bottessini-Introduzione e Gavotta en twee delen uit het Concert in A-groot  van Domenico Dragonetti. Steije Maurer begon al op vijfjarige leeftijd met slagwerklessen. Sinds groep 8 zit hij op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij treedt op met werken van o.a. Johann Sebastian Bach en Keiko Abe.


 

 

Zondag 24 december:

VOCAAL ENSEMBLE SONGCIRCLE

Vera Lansink-sopraan
Nicoline Bovens-alt
Mitchell Sandler-bariton/piano

 

Feestelijk kerstprogramma met Christmas Carols, Airs de Noël en Weihnachtslieder

SongCircle presenteert een gevarieerd programma met kerstliederen uit diverse landen. Mitchell  Sandler maakte niet alleen bewerkingen van klassiekers als White ChristmasNu zijt Wellekome en Stille nacht, maar ook van minder bekende liederen als Apple tree wassailCarol of the drum (prum prum ) en Coventry Carol. Geniet mee op deze zondagmiddag en kom alvast in kerstsfeer met dit aantrekkelijke programma, waarbij meezingen (als u wilt) bijna onvermijdelijk is …


 

 

 

Zondag 28 januari:

DUO VAN SWAAY/DELPLANQUE

 

Judith van Swaay-cello en Violaine Delplanque-piano zijn geen onbekenden voor het publiek van Wester-Amstel. In verschillende combinaties traden zij hier reeds eerder op, maar nu voor het eerst als duo. Judith van Swaay was onder meer vele jaren lid van Holland Symfonia en Violaine Delplanque is tegenwoordig, na een internationale solistische carrière, verbonden aan de Muziekschool Amstelveen. Anton Webern-Drei kleine Stücke, Francis Poulenc-Sonate voor cello en piano (opgedragen aan de legendarische cellist Pierre Fournier) en een bewerking van enkele beroemde Songs(o.a. uit Porgy and Bess) van George Gershwin.


 

 

Zondag 25 februari:

 

HELIKON STRIJKKWARTET         

Marlene Dijkstra  en Marieke Kosters-viool
Lotus de Vries-altviool
Renate Apperloo-cello
 

Het Helikon Kwartet werd opgericht in 2015 en volgt sinds vorig jaar een opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. De leden van het ensemble studeren aan de conservatoria in Amsterdam en Den Haag. Naast het opleidingstraject van de NSKA volgt het Helikon Kwartet masterclasses bij het Quatuor Danel in het kader van het traject 'Rabo Next Stage' voor jong talent van Tivoli Vredenburg Utrecht.

Ludwig van Beethoven-Strijkkwartet op. 18 nr. 1 in F en Claude Debussy-Strijkkwartet in g, op. 10

 

Zondag 25 maart:

SCHUBERT'S GITAAR

Gitaarduo Elias/Cordas

 

Izhar Elias en Fernando Cordas zijn toonaangevende gitaristen in de internationale muziekwereld en onderscheiden zich door hun avontuurlijke repertoirekeuze en een breed scala aan muzikale activiteiten. Zij hebben zich toegelegd op de historische uitvoeringspraktijk van de gitaar. Rond 1800 beleefde de gitaar een bloeiperiode en emancipeerde van begeleidingsinstrument naar modieus kamermuziek instrument. Schubert speelde zelf gitaar en als eerbetoon aan Schubert bewerkte Fernando Cordas enkele van zijn pianosonates voor gitaarduo die worden uitgevoerd op 19e eeuwse gitaren.


 

 

Huisconcerten Wester-Amstel herfst-winter 2016/2017

 

De concerten beginnen om 15.00 uur en duren ongeveer één uur

Toegangsprijs € 11, donateurs € 8,  kinderen t/m 12 jaar gratis

Reserveren kan door een e-mail te sturen aan muziek@wester-amstel.nl

 

 

Zondag 23 oktober:

Fie Schouten, klarinetten
Marko Kassl, accordeon

Van Frankrijk naar Spanje

In dit concert hoort u twee blaasinstrumenten en tegelijkertijd een melodie- en een akkoordinstrument, die prachtig met elkaar kunnen mengen.

 

Kassl en Schouten, die sinds 2008 samenwerken, geven de cellosonate van Claude Debussy een nieuwe geluid, waarbij de partijen liefdevol geblazen worden. De knipoog naar de tango in deel twee van de Sonate die Debussy aan het eind van zijn leven componeerde, leidt naar andere composities van Franse en Spaanse componisten, die de tangomuziek als basis voor hun werken gebruikten. U hoort o.a. Satie, Ravel en Albeniz. Aangezien Fie Schouten en Marko Kassl beide ambassadeurs zijn van de hedendaagse muziek, ontbreekt die niet op Wester-Amstel: muziek van de Spaans-Nederlandse Enric Raxach en verrassingen…

 

 

Zondag 27 november:

Domenica Strijk Trio

Tony Rous, viool
Susan Rous, altviool
Irene van den Heuvel, cello

 

Tony Rous speelde tot zijn pensionering in 2010 als eerste violist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Susan Rous studeerde altviool aan het Sweelinckconservatorium. Zij speelt vaak kamermuziek in binnen- en buitenland en treedt geregeld op met Nederlandse symfonieorkesten en met het Combattimento Consort Amsterdam. Irene van den Heuvel (cello) heeft een breed repertoire. Ze combineert het spelen van kamermuziek, barokke (Bach)cantates en twintigste eeuw (Pärt) met lesgeven en de organisatie van muziekfestivals en kamermuziekcursussen. In Wester-Amstel staan geliefde trio’s van Boccherini, Beethoven en Schubert op het programma. 

 

 

Tweede Kerstdag maandag 26 december:

Izhar Elias, gitaar
Levan Tskhadadze, klarinet

Eerder waren ze al te bewonderen in Wester-Amstel en ze zijn terug met een verrassend nieuw programma en een prachtige CD!

 

Levan Tsekhadadze is een van de meest invloedrijke jonge musici van Georgië. Samen met Nederlandse Muziekprijswinnaar Izhar Elias laat hij u kennis maken met een nieuw geluid. Klarinet en gitaar geeft een lichte transparante klank, met ruimte voor veel persoonlijke vrijheid en folkloristische roots. Voor dit verrassende programma zijn Levan en Izhar op zoek gegaan naar de individuele taal van componisten over de hele wereld. U hoort romantische muziek, jazz-invloeden, Argentijns Joodse klanken en filmmuziek uit Georgië.  

 

Zondag 29 januari:

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK)

Jesse Faber, Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs

 

De vier heren zijn opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en het is samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet maakt. Het kwartet is al zes jaar een veel gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia. Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en staat in 2016 in de serie Tracks van het Koninklijk Concertgebouw. Daarnaast was het ensemble verantwoordelijk voor de totstandkoming en de organisatie van het succesvolle Nederlands Klarinetfestival in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Bimhuis. Een festival waar de klarinet in al zijn hoedanigheden, voor alle leeftijden en in alle mogelijke muziekstijlen te zien en te horen was. Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren! In Wester-Amstel gebeurt dat o.a. met Mendelssohn en Satie.

 

 

Zondag 26 februari:

Bob van der Ent, viool
Daniël Kramer, piano

 

 

De Amstelveense violist Bob van der Ent begon zijn vioolstudie op vijfjarige leeftijd. In 2006 studeerde hij af  aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij debuteerde op 10-jarige leeftijd als solist met het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft.

Pianist Daniël Kramer studeerde als scholier bij Ton Hartsuiker en vervolgens aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en in Parijs bij Claude Helffer.

Bob en Daniël brengen hun programma “landinwaards” met Beethoven, Grieg en Bartok.

Welke volksmelodieën en dansen, nostalgische verhalen en verborgen mysteriën herbergt het binnenland? Van Beethoven t/m Bartók is het (her)ontdekken van de inheemse volkscultuur een bron van inspiratie. Luister naar de verklanking van hun zoektocht in deze magische composities.

 

 

Zondag 26 maart:

Trio C tot de Derde

Carel den Hertog, viool
Coos Lettink, accordeon
Caspar Terra, klarinet

KLEZ-X! Klezmer-classics en andere klassiekers

 

Trio C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek. In de voetsporen van componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály reist het trio regelmatig richting Oost-Europa op zoek naar nieuwe muziek. Muziek die in hun programma KLEZ-X! verwerkt wordt tot ‘nieuwe klassiekers’, afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van ‘oude klassiekers’ van genoemde grootmeesters en classics uit het onuitputtelijke balkan- en klezmerrepertoire. Steeds vanuit het streven: geen imitatie, maar integratie van alle muzikale invloeden die op hun pad komen.

Geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde…