Huisconcerten Wester-Amstel herfst-winter 2018/2019

 

De concerten beginnen om 15.00 uur en duren ongeveer één uur

Toegangsprijs € 12, donateurs € 9,  kinderen t/m 12 jaar gratis telefonisch

Reserveren kan door een e-mail te sturen aan muziek@wester-amstel.nl
of telefonisch (020-4964938).

 

 

Zondag 28 oktober  

Ensemble Lumaka

Jana Machalett-fluit, Charles Watt-cello en Miriam Overlach-harp.


Het Ensemble Lumaka bestaat uit musici van verschillende Nederlandse toporkesten en –ensembles en is al vele jaren actief onder artistieke leiding van de veelzijdige harpiste Miriam Overlach. Ensemble Lumaka treedt op in wisselende samenstelling van fluit, harp en strijkers en onderscheidt zich door zijn avontuurlijke programmering, vaak op bijzondere locaties waarbij een relatie wordt gelegd tussen muziek en architectuur.

 

In Wester-Amstel brengt het ensemble een lichtvoetig programma met muziek van barok tot impressionisme. Werken van onder anderen Johann Christian Bach,  Henriëtte Bosmans,  Jules Mouquet, Mikhail Glinka en Maurice Ravel.

 

 

Zondag 25 november:

Prijswinnaars Prinses Christina Concours

Mayte Levenbach-viool (Nationale Finale categorie, categorie 15-19 jaar)
Jasperina Verheij-blokfluit (Regionale Finale Haarlem, categorie 12-19 jaar)
m.m.v. Halldór Bjarki Amarson-klavecimbel.

Na de succesvolle samenwerking met het Prinses Christina Concours in het afgelopen seizoen presenteren wij opnieuw een optreden door twee prijswinnaars van het PCC dat ieder jaar in de periode januari-april plaatsvindt.

 

Mayte Levenbach (16 jaar) won de 1e prijs tijdens de Nationale Finale in het Zuiderstrand Theater Den Haag. Naast haar middelbare schoolopleiding heeft zij les van Theodora Geraets aan de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Jasperina Verheij (18 jaar) studeert momenteel bij Daniël Brüggen, eveneens aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en was een van de prijswinnaars tijdens de Regionale Finale in Haarlem in januari 2018.

Johann Sebastian Bach-Partita nr. 3 in E-groot voor viool solo en werken voor blokfluit en klavecimbel van Francesco Barsanti, Nicolas Chédeville en Georg Philip Telemann.

 

Tweede Kerstdag maandag 26 december:

Kerstconcert door het Kobra Ensemble

Ingrid Doude van Troostwijk, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Sterre Konijn, Pitou Nicolaes en Saskia Voorbach.

Vocaal ensemble bestaande uit zes jonge dames die elkaar leerden kennen in het Nationaal Kinderkoor en sindsdien hun passie voor zingen met elkaar delen. Hun stemmen vormen een expressief organische klank die kenmerkend is voor het ensemble en alom wordt geprezen.

 

Speciaal voor Wester-Amstel heeft het ensemble een gevarieerd kerstprogramma samengesteld met een mix van klassieke composities, volksmelodieën, Christmas Carols en popsongs. Werken van onder anderen Henry Purcell, Peter Cornelius, David Wikander, Benjamin Britten, John Tavener en Astor Piazzolla.

 

 

Zondag 27 januari:

Duo Verso

Matthijs Koene-panfluit en Stefan Gerritsen-gitaar.

De combinatie panfluit-gitaar is geen alledaagse combinatie, maar Matthijs Koene en Stefan Gerritsen vormen al sinds 1997 een duo dat een vaste plek heeft verworven op de klassieke podia in binnen- en buitenland.
 

Met hun visie en speelwijze en dankzij hun samenwerking met componisten als Klaas de Vries, Guus Janssen en Theo Loevendie hebben zij een geheel eigen repertoire gecreëerd voor panfluit en gitaar. Het ensemble won talloze internationale prijzen en maakte in 2007 zijn debuut in Carnegie Hall in New York. Hun cd Chasing Piazzolla kreeg onlangs vier sterren in de Volkskrant. Op het programma staan werken van Franz Schubert, Manuel Ponce,  Astor Piazzolla , Calliope Tsoupaki (sinds kort benoemd tot Componist des Vaderlands) en het speciaal voor Duo Verso geschreven Ostinato II van Artyom Kim (Uzbekistan).

 

Zondag 10 februari:

Jiddische liederen en Chassidische verhalen over troost en betrokkenheid

Shura Lipovsky-zang, Bert Vos-viool en Kimball Huygens-piano.

Verhalen uit de mystieke joodse traditie, het Oost-Europese Chassidisme uit de 18e eeuw, waarin zangeres/verhalenverteller Shura Lipovsky de zoektocht van de mens, met zijn vragen naar zingeving en compassie anno 2019, centraal stelt.
 

De Jiddische liederen in dit programma bevatten eenzelfde thema en zijn gedeeltelijk door Shura Lipovsky geschreven. De begeleidende musici vertolken met hun virtuoze spel de wereld van het Jiddische lied en de sfeervolle glans van de klezmermuziek.

De Nederlandse zangeres Shura Lipovsky verwierf tijdens haar succesvolle carrière internationale erkenning als een van de meest vooraanstaande vertolkers van het Jiddische lied. Zij geeft workshops en masterclasses over de hele wereld en is o.a. artistiek leider van de Summer Song School van het Jewish Musical Institute te Londen.

 

Zondag 24 februari:

Cheng Quartet

Wan-Ru Cheng en Hui-Wen Cheng-viool, Shih-Hsien Tsai-altviool en Sheng-Chiun Lin-cello.

Het Cheng Quartet bestaat uit vier Taiwanezen die zich in Amsterdam als kwartet geformeerd hebben. In juni 2018 sloot het kwartet zijn opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie af met een masterdiploma van het Conservatorium van Amsterdam.
 

 

Het kwartet speelde in o.a. de Kleine Zaal van het Concertgebouw, TivoliVredenburg en tijdens het Grachtenfestival en het Internationale Kamermuziekfestival Utrecht.

Strijkkwartet in F-grootvan Maurice Ravel en Strijkkwartet op. 13 in a-klein van Felix Mendelssohn Bartholdy.

 

Zondag 10 maart:

De Matthäus Passion volgens Johannes Leertouwer

Johannes Leertouwer was vele jaren concertmeester van het orkest van de Nederlandse Bachvereniging en is tegenwoordig dirigent/artistiek leider van onder andere de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Met dit orkest brengt hij de laatste jaren door publiek en pers hoog gewaardeerde uitvoeringen van Bach’s Matthäus Passion.
 

Hij komt naar Wester-Amstel om te vertellen over  de achtergronden van de muziek en over zijn geheel eigen, indringende interpretatie daarvan. Hij zal zijn lezing illustreren met muziekvoorbeelden die door hem zelf worden voorgespeeld op viool.

 

Zondag 31 maart:

Eleonore Pameijer-fluit en Ralph Rousseau-viola da gamba.

De klank van de houten fluit van Eleonore Pameijer vormt een fraaie combinatie met het verfijnde snarenspel van de gamba van Ralph Rousseau. Eleonore en Ralph worden geprezen om hun aanstekelijke muzikale uitvoeringen, hun voortreffelijk samenspel en enthousiaste presentatie.

 

Het programma Arcadia geeft een goed beeld van hun veelzijdige repertoire: sonates van onder anderen Jacques-Martin Hotteterre en Antonio Vivaldi, Syrinx voor fluit solo van Claude Debussy en speciaal voor het ensemble geschreven werken van Daan Manneke en Frank van Gompel.

 

 

Huisconcerten Wester-Amstel herfst-winter 2017/2018

 

 

Zondag 22 oktober:

MUSICA LIRICA

Annette de Rozario- sopraan
Edwin Blankenstijn-viool
Frits Wagenvoorde-viool
Willemiek Tavenier- cello
Jan van Grootheest-klavecimbel 

 

Waanzin en Weemoed in de Italiaanse Barok

De doldraaiende dans La Folia en het gekmakende verdriet van Orpheus om het verlies van zijn geliefde Eurydice vormen de rode draad van het programma waarmee het seizoen 2017-2018 in Wester-Amstel wordt geopend. Een programma met vocale en instrumentale juweeltjes uit de Italiaanse vroegbarok. Antonio Vivaldi en Andrea Falconieri lieten zich inspireren door La Folia, een van oorsprong Iberische dansvorm met een reeks opzwepende improvisaties en variaties op  een vast akkoordenschema. Verder staan op het programma twee aria's uit de opera Orfeo van Luigi Rossi, waarin de tocht naar de onderwereld van Orpheus en het verlies van zijn geliefde Eurydice op hartverscheurende wijze worden verklankt en enkele sonates van Salamone Rossi en Biaggio Marini.


 

         

Zondag 26 november:

PRIJSWINNAARS PRINSES CHRISTINA CONCOURS 2017

Sasha Witteveen-contrabas (1e prijs categorie 12-14 jaar) en Tatiana Witteveen-piano

Steije Maurer-marimba (2e prijs categorie 12-14 jaar)


 

 

Kort nadat ze in 2014 begonnen was met haar contrabasstudie nam Sasha Witteveen, afkomstig uit Ouderkerk aan de Amstel, al met veel succes deel aan verschillende concoursen. In juni 2017 was ze een van de finalisten van het Koninklijk Concertgebouw Concours voor solisten van 9 tot 14 jaar. Met haar moeder, de bekende pianopedagoge Tatiana Witteveen, speelt ze werken van de twee grootmeesters uit de geschiedenis van de contrabas: Giovanni Bottessini-Introduzione e Gavotta en twee delen uit het Concert in A-groot  van Domenico Dragonetti. Steije Maurer begon al op vijfjarige leeftijd met slagwerklessen. Sinds groep 8 zit hij op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij treedt op met werken van o.a. Johann Sebastian Bach en Keiko Abe.


 

 

Zondag 24 december:

VOCAAL ENSEMBLE SONGCIRCLE

Vera Lansink-sopraan
Nicoline Bovens-alt
Mitchell Sandler-bariton/piano

 

Feestelijk kerstprogramma met Christmas Carols, Airs de Noël en Weihnachtslieder

SongCircle presenteert een gevarieerd programma met kerstliederen uit diverse landen. Mitchell  Sandler maakte niet alleen bewerkingen van klassiekers als White ChristmasNu zijt Wellekome en Stille nacht, maar ook van minder bekende liederen als Apple tree wassailCarol of the drum (prum prum ) en Coventry Carol. Geniet mee op deze zondagmiddag en kom alvast in kerstsfeer met dit aantrekkelijke programma, waarbij meezingen (als u wilt) bijna onvermijdelijk is …


 

 

 

Zondag 28 januari:

DUO VAN SWAAY/DELPLANQUE

 

Judith van Swaay-cello en Violaine Delplanque-piano zijn geen onbekenden voor het publiek van Wester-Amstel. In verschillende combinaties traden zij hier reeds eerder op, maar nu voor het eerst als duo. Judith van Swaay was onder meer vele jaren lid van Holland Symfonia en Violaine Delplanque is tegenwoordig, na een internationale solistische carrière, verbonden aan de Muziekschool Amstelveen. Anton Webern-Drei kleine Stücke, Francis Poulenc-Sonate voor cello en piano (opgedragen aan de legendarische cellist Pierre Fournier) en een bewerking van enkele beroemde Songs(o.a. uit Porgy and Bess) van George Gershwin.


 

 

Zondag 25 februari:

 

HELIKON STRIJKKWARTET         

Marlene Dijkstra  en Marieke Kosters-viool
Lotus de Vries-altviool
Renate Apperloo-cello
 

Het Helikon Kwartet werd opgericht in 2015 en volgt sinds vorig jaar een opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. De leden van het ensemble studeren aan de conservatoria in Amsterdam en Den Haag. Naast het opleidingstraject van de NSKA volgt het Helikon Kwartet masterclasses bij het Quatuor Danel in het kader van het traject 'Rabo Next Stage' voor jong talent van Tivoli Vredenburg Utrecht.

Ludwig van Beethoven-Strijkkwartet op. 18 nr. 1 in F en Claude Debussy-Strijkkwartet in g, op. 10

 

Zondag 25 maart:

SCHUBERT'S GITAAR

Gitaarduo Elias/Cordas

 

Izhar Elias en Fernando Cordas zijn toonaangevende gitaristen in de internationale muziekwereld en onderscheiden zich door hun avontuurlijke repertoirekeuze en een breed scala aan muzikale activiteiten. Zij hebben zich toegelegd op de historische uitvoeringspraktijk van de gitaar. Rond 1800 beleefde de gitaar een bloeiperiode en emancipeerde van begeleidingsinstrument naar modieus kamermuziek instrument. Schubert speelde zelf gitaar en als eerbetoon aan Schubert bewerkte Fernando Cordas enkele van zijn pianosonates voor gitaarduo die worden uitgevoerd op 19e eeuwse gitaren.