Parkwerken
Ook deze winter staan de nodige parkwerken op de rol. Nadat vorig winterseizoen de Noordsloot werd uitgebaggerd, is dit jaar de Zuidsloot aan de beurt. Dat gebeurt met iets kleiner materieel. We denken de Zuidlaan niet langdurig af te hoeven sluiten. Dat was met de Boomgaardlaan nog wel het geval.
Ook gaan we weer veiligheidssnoei uitvoeren. Alle laanbomen waarvan de takken mogelijk gevaar op kunnen leveren voor parkbezoekers, passanten en omwonenden worden gesnoeid. In een aantal gevallen moeten bomen geheel worden verwijderd. Zo’n ronde veiligheidssnoei is niet anders dan wat de gemeente doet met de bomen langs de openbare weg. Het valt onder de zorgplicht. Natuurlijk komen voor gevelde bomen nieuwe bomen terug.
We gaan ook aan de slag met het zogenaamde ‘taxus-veld’. Dat is de grasmat tussen het prieel en de moestuin, met -jawel- in totaal acht taxussen. De grasmat was al niet in een al te beste conditie. De vele regenval van dit voorjaar heeft tot een ronduit zompige toestand geleid. Dat zou niet zo erg zijn, ware het niet dat de taxussen aan het verzuipen zijn. Eén heeft helaas al de geest gegeven. We gaan het taxusveld voorzichtig met schraal zand ophogen. We onderzoeken nog verdere drainage mogelijkheden. Ons uiteindelijke doel is om het grasveld ‘croquet-waardig’ te maken. Daarin mag u gerust een plannetje bevroeden. Welllicht in de volgende nieuwsbrief daarover meer.
Deze zomer hebben we met vereende krachten het grind van het achterste deel van Middenlaan en de Keerlus opgehoogd. Een bikkelklus, omdat het grind met kruiwagens vanaf de poort moest worden uitgereden. Een kleine 15.000 kilogram, aangevoerd in 9 ‘big bags’. Als de winter én werklast het toelaat, pakken we het voorste deel van de Middenlaan aan.
Hoe is het met de schapen?
De terugkeer van het gevreesde blauwtong-virus deze zomer heeft ons flink bezig gehouden. Tijdens de ‘piekweken’ in september en oktober controleerden we de gezondheid van onze schapen dagelijks. En ja, ze hebben állemaal weer verschijnselen van blauwtong gehad. Maar gelukkig viel het dit keer mee met de gezondheidsschade. De inmiddels opgebouwde resistentie heeft ervoor gezorgd dat ze deze aanval beter hebben doorstaan.
Een scherpe observator ziet wel dat alle schapen minder makkelijk lopen. De blauwtong heeft blijvende schade veroorzaakt aan hoeven en pootgewrichten. We troosten ons met de gedachte dat onze middelbare- en bejaarde schapen verder in top-conditie zijn. Zoals onze herderin Regina Kouprie altijd zegt: ‘Beter dan hier, kunnen ze het niet hebben’! Ze blijven dus nog wel even.
Nieuwe vrijwilligers en één vacature ‘communicatie’
Ons vrijwilligerscorps – het kloppend hart van Wester-Amstel – werd versterkt met een vijftal nieuwe vrijwilligers bij de tuin- en parkgroep. Ook de ontvangstgroep kreeg twee nieuwe leden. Dat was fijn, want tegelijkertijd moesten andere vrijwilligers moesten hun inzet temperen of staken. Daarmee bleven we plezierig in balans voor de deze drie groepen. We werven niet actief, maar hebben altijd wel een plekje open voor een vrijwillig(st) er die extra kunde, menskracht en/of charme meebrengt.
Onze communicatiegroep is een ander verhaal. Monique, onze zeer gewaardeerde versterking, moest helaas weer afscheid nemen. We zoeken dus een opvolg(st)er! Belangrijkste activiteiten zijn het meehelpen aan de nieuwsbrief (deze!) en het verzorgen van de aankondigingen van onze concerten. Heeft u belangstelling? Stuur even een berichtje naar onze voorzitter via slmovig@wester-amstel.nl.
Door: Søren Ludvig Movig